Verduurzamen of Verhuizen: Wat is de beste keuze voor jou?

Veel huiseigenaren vragen zich af: moet ik mijn huidige woning verduurzamen, of is het beter om te verhuizen naar een nieuwe, energiezuinige woning? Beide opties hebben voordelen. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Voordelen van verduurzamen

Je huidige woning verduurzamen kan een slimme zet zijn, omdat het de volgende voordelen biedt:

Lagere energiekosten: Met betere isolatie, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur kun je flink besparen op je energierekening.
Meer comfort: Isolatie en HR++ glas zorgen voor een aangename binnentemperatuur en minder tocht. Dit verhoogt je wooncomfort.
Hogere woningwaarde: Duurzame verbeteringen maken je huis aantrekkelijker voor toekomstige kopers en verhogen de marktwaarde.
Hogere hypotheek: Als je jouw woning gaat verduurzamen, kom je in aanmerking voor een hogere hypotheek om jouw woning energiezuiniger te maken. Hoe slechter het label het energielabel van jouw woning is, hoe meer geld je kunt lenen. Kijk op Pientr.nl voor meer informatie. 

Voordelen van verhuizen naar een nieuwe woning

Verhuizen naar een nieuwbouwwoning met moderne, duurzame voorzieningen heeft ook voordelen:

Direct energiezuinig: Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed geïsoleerd en hebben energiezuinige systemen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Dit betekent meteen lagere energiekosten.
Minder onderhoud: Nieuwe woningen zijn gemaakt met moderne materialen en technieken, wat betekent dat ze vaak minder onderhoud nodig hebben dan oudere woningen.
Gezonder leefklimaat: Goede ventilatiesystemen en hoogwaardige isolatie zorgen voor een betere luchtkwaliteit en minder vochtproblemen.
Moderne gemakken: Veel nieuwbouwwoningen zijn uitgerust met slimme technologieën, zoals slimme thermostaten en oplaadpunten voor elektrische auto's.
Hogere hypotheek: Ook als je een duurzame woning koopt, kom je in aanmerking voor een hogere hypotheek. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je extra bij kunt lenen. Dit bedrag kan oplopen tot € 50.000 extra hypotheek voor een huis met gegarandeerd geen energiekosten. Weten hoeveel je kunt lenen? Maak een afspraak met Pientr Financiële Diensten, zelfstandig adviseur RegioBank, om erachter te komen.

Kostenoverwegingen

Kosten zijn een belangrijke factor bij de keuze tussen verduurzamen of verhuizen:

Verduurzamen: De kosten variëren afhankelijk van de maatregelen die je neemt. Kleine verbeteringen zoals ledverlichting zijn goedkoop, maar grote investeringen zoals zonnepanelen en warmtepompen zijn duurder. Je kunt vaak gebruikmaken van subsidies, en energiebesparingen leveren uiteindelijk financiële voordelen op.
Verhuizen: Naast de aankoopprijs van een nieuwe woning zijn er extra kosten zoals notariskosten en verhuiskosten. Een nieuw huis kan energiezuiniger zijn, maar verhuizen is vaak duurder dan verduurzamen.

Persoonlijke Voorkeuren

Naast de financiële en praktische voordelen spelen persoonlijke voorkeuren een rol:

Gehecht aan je woning: Als je gehecht bent aan je huidige woning en buurt, is verduurzamen vaak de beste keuze. Je blijft in een vertrouwde omgeving terwijl je woning comfortabeler en energiezuiniger wordt.
Behoefte aan vernieuwing: Als je meer ruimte, een andere indeling of modern comfort zoekt, kan een verhuizing naar een nieuwbouwwoning aantrekkelijk zijn.

De keuze tussen verduurzamen en verhuizen hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Beide opties hebben voordelen die je woongenot, energiekosten en woningwaarde kunnen verbeteren. Overweeg zorgvuldig wat het beste past bij jouw toekomstplannen.

Contact

Wil je graag persoonlijk advies? Onze makelaars komen graag vrijblijvend bij jou langs om de waarde van jouw woning te bepalen en je te voorzien van advies wat de beste keuze is voor jouw situatie. 

Neem contact op

 

Terug naar overzicht